Κυριακή τής Τυρινής και Εσπερινός τής Συγχωρήσεως

Την Κυριακή τής Τυρινής, 18 Μαρτίου 2024, τελέστηκε η Ακολουθία τού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό τού Αγίου Νικολάου στη Σεούλ, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κορέας και Εξάρχου Ιαπωνίας, Αμβροσίου.

Μετά το τέλος τής Θείας Λειτουργίας οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στην τράπεζα για το γεύμα τής Αγάπης, όπου έφαγαν όλοι μαζί το τελευταίο αρτύσιμο γεύμα πριν την έναρξη της νηστείας τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μετά το γεύμα ο Μητροπολίτης απηύθυνε πνευματικό λόγο σχετικά με την ανάμνηση της εξορίας των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο.

Εν συνεχεία, οι πιστοί προσήλθαν ξανά στον Ιερό Ναό, όπου τελέστηκε ο Εσπερινός τής Συγχωρήσεως με μεγάλη κατάνυξη. Στο τέλος τής Ακολουθίας, αρχής γενομένης από τον Μητροπολίτη και τους ιερείς, όλοι οι πιστοί, ζήτησαν συγχώρεση από όλους, δηλαδή ένας – ένας, περνούσαν μπροστά από τον καθένα και αλληλοσυγχωρούνταν, σχηματίζοντας έτσι μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα αγάπης και συγγνώμης. Τί θαυμαστή εικόνα! Με δάκρυα στα μάτια ζητούσαν εν μετανοία από τον κάθε αδελφό ή αδελφή συγχώρηση. Κανείς δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σ’ αυτό το παράδοξο και συνάμα τόσο αληθινό θέαμα!

Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή στη Σεούλ και στις λοιπές Ενορίες της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και οι «βουλόμενοι ἀθλῆσαι» εισήλθαν στο «στάδιον τῶν ἀρετῶν» έχοντας ως λάβαρό τους τη συγγνώμη και σημαία τους την αγάπη. Ευχόμαστε ο Κύριος να μας ενισχύει στον πνευματικό αγώνα, ώστε νικητές να φτάσουμε μέχρι το τέλος και να αξιωθούμε να συμμετάσχουμε στα Άγια Πάθη Του και στη ζωηφόρο Ανάστασή Του. Αμήν.

Φωτογραφίες

βίντεο