«Мозаїка миру та благодаті»: Відкриття унікальної мозаїки у Сеулі

У дворі Свято-Микільського кафедрального собору у Сеулі була встановлена нова мозаїка під назвою «Мозаїка миру та благодаті». Ця мозаїка є реплікою древньої мозаїки, знайденої в Мавзолеї Калли Плацидії в Равенні (Італія) і датованої другою чвертю V століття.

На мозаїці зображені два білі голуби, які перебувають у мармуровому басейні. Один із голубів п’є воду, тоді як інший дивиться у протилежний бік. Голуби, відомі своїм символічним значенням, олицтовують невинність та чистоту (звідси вираз «невинні, як голуби»). Вони також є символами миру, як згадується в Старому Завіті, що розповідає про потоп Ноя. Розташування мозаїки у центрі розарію миру, що знаходиться у дворі перед собором, чудово вписується в ландшафтний дизайн саду підкреслюючи символічне значення зображень.

Мозаїка нагадує християнській душі про те, що духовна спрага вгамовується через Слово Боже та вчення Церкви. Крім того, мармурова чаша у формі хрестильної купелі символізує Таїнство Святого Хрещення, а також прощення гріхів, схоже на знаменитий напис на циліндричній пляшці, знайденій у дворі Собору Святої Софії в Константинополі. Цей напис, який приписується святителю Григорію Богослову, закликає нас: «ОМИЙ гріхи СВОЇ, А НЕ ТІЛЬКИ ОБЛИЧЧЯ» (ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ MONAN ΟΨΙΝ).

Ми щиро вдячні іконописиці та мозаїстці з Кореї, Тетяні Сео Мі Кен, за створення цієї неймовірної мозаїки, а також всім, хто допомагав у її встановленні.

Фотографії