Μνημόσυνο για τα θύματα του Holodomor στην Σεούλ και στο Τόκιο

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος, με τον Ουκρανό ιερέα π. Ρωμανό Kavchak και τον Κορεάτη διάκονο Γιοχάν Park, τέλεσαν στoν Καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της γενοκτονίας εκ του λιμού στην Ουκρανία, του γνωστού ως Holodomor.

Στο Μνημόσυνο συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Σεούλ εξοχώτατος κ. Dmytro Ponomarenko και αρκετοί Ουκρανοί, που ζουν στην Σεούλ. Επίσης συμμετείχε η ρωμαιοκαθολική μοναχή Siselia, η οποία εκ μέρους ομάδος ρωμαιοκαθολικών παρέδωσε στον π. Ρωμανό το ποσόν των 7.500.000 γουόν, καρπός λογίας υπέρ των δοκιμαζομένων Ουκρανών για να σταλούν στην Ουκρανία. Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Μητροπολίτης απηύθηνε σχετικό χαιρετισμό και κάλεσε όλους σε δεξίωση στην αίθουσα της Μητροπόλεως.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος, συνοδευόμενος από τους π. Ρωμανό Kavchak και π. Αντώνιο Lim, μετέβη στο Τόκιο για την τέλεση επίσης Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του Holodomor. Στο Μνημόσυνο συμμετείχαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Τόκιο εξοχώτατος κ. Δημήτριος Καραμήτσος και ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στο Τόκιο εξοχώτατος κ. Sergiy Korsunsky, ο ουκρανοαμερικανός π. Παύλος Koroluk και πολλοί Ουκρανοί και Ιάπωνες.

Προ του Μνημοσύνου ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος απηύθηνε στους συμμετέχοντας τον εξής χαιρετισμό:

Η φετινή επέτειος της μεγάλης γενοκτονίας του Holodomor στην Ουκρανία είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο γιατί εννέα μήνες τώρα συνεχίζεται ο επάρατος αδελφοκτόνος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Θρηνούμε ήδη εκατοντάδες νεκρών και τραυματιών. Συμμεριζόμαστε τον πόνο εκατομμυρίων προσφύγων. Υποφέρουμε για τις ανυπολόγιστες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές κτηριακές υποδομές και την μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντολογική καταστροφή, σαν αποτέλεσμα του πολέμου.

Γι᾽ αυτό τον λόγο φέτος πρέπει, πιστεύω, να μην μιλάμε μόνον για το τι έγινε πριν 90 χρόνια, αλλά πρώτον, τι γίνεται τώρα στην Ουκρανία, δεύτερον τι κάναμε ο καθένας μας μέχρι σήμερα για την Ουκρανία, και τρίτον τι θα κάνουμε από τώρα και στο εξής για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Και επειδή δεν είναι ώρα για λόγια και θεωρίες, γι᾽ αυτό τον λόγο επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικά από όσα έκανε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας με την βοήθεια του πατρός Roman Kavchak και των Ουκρανών πιστών που ανήκουν σ᾽ Αυτήν, αλλά και με την συνεργασία διαφόρων θρησκευτικών Forums στην Κορέα.

Πρώτον, από την πρώτη στιγμή της ενάρξεως του πολέμου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, καταδικάσαμε δημοσίως τον πόλεμο σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στην Ρωσική Πρεσβεία της Σεούλ. Επίσης συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις προσευχής και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με ομιλίες συμπαράστασης για την Ουκρανία και ενημέρωσης για το πρόβλημα του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεύτερον, με την συνεργασία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Korea Love Sharing Community στην Κορέα αποστείλαμε μέσω Ρουμανίας στην Ουκρανία με κοντέινερ ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης 500.000 δολλαρίων ΗΠΑ.

Τρίτον, συγκεντρώσαμε με την συνεργασία και άλλων χριστιανικών εκκλησιών και θρησκειών χρηματική βοήθεια ύψους περίπου 200.000 δολλαρίων ΗΠΑ, την οποία στείλαμε ήδη μέσω της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα στον φιλανθρωπικό οργανισμό ELEOS για την διανομή τροφίμων, νερού, φαρμάκων και ρούχων στον άμαχο πληθυσμό και ιδιαιτέρως των παιδιών.

Αδελφοί μου, ό,τι κάναμε και ό,τι συνεχίζουμε να κάνουμε δεν έχει πολιτικές σκοπιμότητες. Το κριτήριό μας είναι μόνον η υπεράσπιση της Ειρήνης, της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο γιατί ο πόλεμος είναι αντίθετος με το Ευαγγέλιο στο οποίο πιστεύουμε. Είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο γιατί «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από τον πόλεμο» όπως έλεγε ο ρωσικής καταγωγής μεγάλος Ορθόδοξος θεολόγος και σύγχρονος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας St. Sophrony of Essex. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι «ένας ιερός πόλεμος, αλλά ένας ανίερος και σατανικός πόλεμος», όπως πολύ σοφά διακήρυξε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, από τον Οποίο έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να μεταφέρω προς όλους σας τις πατρικές ευχές και ευλογίες Του.

Ο Θεός να ευλογεί και να προστατεύει τους ανθρώπους στην Ουκρανία!

Φωτογραφίες