Ομιλία στην προσευχητική εκδήλωση για την Ειρήνη στην Ουκρανία

Την Παρασκευή 29 Απριλίου το WCC the 11th Korea Accompaniment Group οργάνωσε μπροστά στην Ρωσική Πρεσβεία της Σεούλ προσευχητική εκδήλωση για την ειρήνη στην Ουκρανία. Στην εκδήλωση ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Μητροπολίτης Κορέας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του είπε τα εξής:

Αγαπητοί μου, Χριστός Ανέστη!

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω στην σημερινή προσευχητική εκδήλωση για την Ειρήνη στην Ουκρανία και να πω ποια είναι η στάση της συντριπτικής πλειονοψηφίας των Ορθόδοξων Πιστών για τον πόλεμο.

Κατά την διάρκεια του πολέμου της ρωσικής ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας σε πολλούς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται υπέρ του πολέμου. Η εντύπωση αυτή έχει φυσικά την αιτία της στο θλιβερό γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας όχι μόνον δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο, και τα εγκλήματα του πολέμου, αλλά με άμεσους ή έμμεσους τρόπους τον έχει επευλογήσει.

Σε όσους, λοιπόν, μας ρωτούν: «Εσείς οι Ορθόδοξοι είστε υπέρ του πολέμου;», απαντούμε ρητά και κατηγορηματικά: «Όχι, δεν είμαστε. Η διδασκαλία και η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας δεν έχει αποδεχθεί ποτέ κανέναν επιθετικό πόλεμο. Ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη αμαρτία που υπάρχει. Ο πόλεμος είναι αντίθετος με το Ευαγγέλιο στο οποίο πιστεύουμε. Όσοι Ορθόδοξοι, από τον εκκλησιαστικό ή τον πολιτικό χώρο, πρεσβεύουν διαφορετικά δεν δικαιούνται να ονομάζονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ή για να το πούμε διαφορετικά: Εάν αυτοί που υποστηρίζουν τον πόλεμο, πιστεύουν ότι η στάση τους αυτή είναι σύμφωνη με την Ορθόδοξη πίστη τους, τότε τους προτείνουμε να ξαναδιαβάσουν το Ευαγγέλιο και τους Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εμείς πάντως αδυνατούμε να κατανοήσουμε την στάση τους γιατί είναι αντίθετη με το θέλημα του Θεού. Και ό,τι είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού μας βρίσκει απέναντι».

Και επειδή ακούστηκε από εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ο πόλεμος που γίνεται κατά της Ουκρανίας είναι «ιερός πόλεμος», ας ακούσουμε τι τους απάντησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αρχηγός της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που ιδρυτής της είναι ο απόστολος Ανδρέας: «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος ιερός και ευλογημένος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Είναι ένας διαβολικός πόλεμος, ανίερος πόλεμος»!

Ο λόγος, λοιπόν, που μας αναγκάζει να καταδικάζουμε το αδελφοκτόνο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, όπως και κάθε πόλεμο και κάθε βίαιη πράξη εναντίον της εικόνας του Θεού όπου γης, δεν είναι πολιτικός, αλλά ξεκάθαρα ηθικός.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με κληρικούς και λαϊκούς της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, σ᾽ αυτή την προσευχητική εκδήλωση κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, που οργανώθηκε από το WCC the 11th Korea Accompaniment Group, όχι ως πολιτικός αλλά ως πνευματικός πατέρας όλων των Ορθοδόξων που ζουν στην Κορέα, για να επαναλάβω το αυτονόητο, πού έχει ακουστεί, από την ημέρα της έναρξης του πόλεμου μέχρι σήμερα, άπειρες φορές από τα χείλη της πλειονότητας των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο: «Σταματήστε άμεσα τον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν θα έχει νικητές, παρά μόνον νικημένους. Τα εγκλήματα του πολέμου κανέναν δεν θα κάνουν χαρούμενο. Μόνο ντροπή, πόνο, δάκρυα, πρόσφυγες και ερείπια θα αφήσει πίσω του».

Επιτρέψτε μου να τελειώσω με μία πρόσφατη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με την διάπυρη ευχή να πραγματοποιηθεί σύντομα ο λόγος Του: Εμείς είμαστε υπέρ του δικαίου, υπέρ της αληθείας. Το δίκαιο και η αλήθεια είναι με την Ουκρανία, γι’ αυτό είμαστε και εμείς με την Ουκρανία. Λέγει το Ευαγγέλιο: Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι η αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο Χριστός, λοιπόν, θα ελευθερώσει την Ουκρανία, η οποία έχει την αλήθεια με το μέρος της. Προσευχόμαστε όλοι, εξ όλης καρδίας, να τελειώσει αυτός ο καταστροφικός πόλεμος το ταχύτερον δυνατόν». Σας ευχαριστώ θερμώς.

Φωτογραφίες