Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

Λίαν προσφιλείς μου Αδελφοί και Αδελφές εν Κυρίω,

Αμέσως μετά την εν χρόνω σωτήρια Είσοδο του Χριστού στην Ιστορία γιορτάζουμε, ως γνωστόν, την έναρξη του Νέου Έτους. Κάθε χρόνο η Πρωτοχρονιά είναι πρωτίστως καιρός δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Φιλάνθρωπο Κύριο για την γενναιόδωρη δωρεά Του ενός ακόμη νέου έτους στην επίγεια ζωή μας.

Αλλά η πρώτη μέρα του νέου έτους είναι επίσης καιρός κατάλληλος για να θέσουμε ως πρόσωπα αλλά και ως εκκλησιαστική κοινότητα ένα συγκεκριμένο στόχο, για την επίτευξη του οποίου θα πρέπει να εργαστούμε πνευματικά κατά τον τρέχον έτος.

Η παγκόσμια κοινότητα, της οποίας μέλη είμαστε όλοι όσοι ζούμε στον πλανήτη γη, υποφέρει ακόμη από τις επιπτώσεις της θανατηφόρου πανδημίας. Πολλά προβλήματα, όπως π.χ. σωματικής και ψυχικής υγείας, οικονομικής κρίσης, κατάθλιψης και πένθους από την απώλεια συνανθρώπων μας, είναι μόνον ορισμένα από όσα αντιμετωπίζουν πολλοί γύρω μας.

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει εξ αιτίας της πανδημίας, τα δικά του προβλήματα, ως Χριστιανοί όμως πρέπει να μην μείνουμε απαθείς παρατηρητές των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία μας, αλλά να γίνουμε οι καλοί σαμαρείτες προς τον κάθε αναγκεμένο πλησίον μας.

Ο Φιλάνθρωπος Κύριος, ο Οποίος «παντού όπου πέρασε, ευεργετούσε και γιάτρευε όλους» (Πρ. 10:38), μας καλεί να Τον μιμηθούμε στο έργο της Φιλανθρωπίας Του. Να γίνουμε με την προσευχή μας, αλλά και με την έμπρακτη εθελοντική προσφορά μας η παρηγοριά προς τους θλιμμένους και απελπισμένους· η βοήθεια προς τους ψυχικά και σωματικά ασθενείς· η υποστήριξη προς τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους· κοντολογίς ο «πλησίον» προς τον πλησίον μας.

Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής μάς βεβαιώνει ότι ο Θεός ευχαριστείται με την προσφορά μας προς τους αδελφούς μας. Γράφει συγκεκριμένα: «Μην ξεχνάτε να κάνετε το καλό και να μοιράζεστε ό,τι έχετε με τους άλλους. Με τέτοιες θυσίες ευχαριστείται ο Θεός». (Εβ. 13:16) Και ο ιερός Χρυσόστομος προτρέπει όλους μας να είμαστε φιλάνθρωποι λέγοντας ότι: «Τίποτα άλλο δεν αποτελεί τόσο σπουδαίο γνώρισμα και χαρακτηριστικό για τον πιστό και εκείνον που αγαπάει το Χριστό, όσο το να φροντίζει για τον συνάνθρωπό του και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την σωτηρία του».  (Περὶ μετανοίας, Ὁμιλία η´, ΕΠΕ 30: 288)

Η φιλανθρωπική δράση ή, όπως αποκαλείται σήμερα, ο ανιδιοτελής εθελοντισμός είναι φως. Φως, όπως θέλει ο Χριστός να είμαστε στον κόσμο οι Χριστιανοί. (Μτ. 5:14) Φως, που φανερώνει στους ανθρώπους την πηγή του φωτός, δηλαδή τον Χριστό, που είναι το αληθινό Φως. (Ιω. 8:12) Με τον εθελοντισμό «θα λάμψει το δικό μας φως μπροστά στους ανθρώπους» (Μτ. 5: 16) και θα γίνουμε έτσι αφορμή δοξολογίας των συνανθρώπων μας προς τον Θεό.

Ας μη μείνουμε, λοιπόν στις διαπιστώσεις και στα λόγια, αλλά κατά το νέον έτος, που η χρηστότητα του Κυρίου μάς χάρισε, ας επιδοθούμε, ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί ως εκκλησιαστικό Σώμα, σε έργα αγαθοσύνης και ψυχοσωματικής στήριξης των συνανθρώπων μας· ας ανοίξουμε την καρδιά μας και με αγάπη ας προσφέρουμε απλόχερα την πνευματική ή υλική  βοήθειά μας προς όλους αδιακρίτως· ας γίνουμε η «λεπτή αύρα» (Γ Βασιλ. 19: 12) της παρουσίας του Θεού στην ζωή του κάθε πονεμένου, αγχωμένου και απελπισμένου αδελφού μας. Και να είμαστε σίγουροι ότι «ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης θα είναι μαζί μας» (2 Κορ. 13:11).

Εύχομαι και εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πισιδίας π. Σωτηρίου, των Κληρικών και Συνεργών μας ευλογημένο και χαρούμενο το νέον έτος σε σας, στους οικείους σας και σε όλο τον κόσμο. Ευλογημένη Πρωτοχρονιά!

Μετά πολλής αγάπης εν Κυρίω,

+ ο Κορέας Αμβρόσιος