No comments yet

У Сеулі відбулися поминальні богослужіння, присвячені 40-му дню після смерті митрополита Сотирія Трампаса

У суботу, 23 липня, у Свято-Миколаївському кафедральному соборі Сеула відбулися поминальні богослужіння, присвячені 40-му дню після смерті першого Митрополита Корейського Сотирія

Крім корейського духовенства та мирян були присутні офіційні особи, які представляли церковну та політичну владу Кореї. У їхніх промовах, сказаних на згадку про померлого, були відзначені великі духовні та соціальні заслуги блаженного митрополита Сотирія під час його 47-річного служіння в Кореї.

Усі присутні отримали пам’ятну брошуру із заповітом покійного митрополита, написану ним тринадцять років тому у Понеділок Святого Духа у 2009 році, а також поминальне коливо.

Після богослужіння була спільна трапеза – агапе, яку влаштувала Православна Митрополія Кореї на згадку про Його Високопреосвященство Сотирія.

Ми хотіли б висловити нашу сердечну подяку членам Молодіжного православного братства “Синдесмос“, чия старанна робота у п’ятницю та суботу з підготовки приміщень Митрополії забезпечила можливість проведення поминальної служби та прийому  з  благоговінням та турботою.

Нижче ми публікуємо Патріарше Послання Всесвятішого Вселенського Патріарха Варфоломія, яке зачитав протопресвітер Вселенського Патріархату о. Даниїл На:

+ Варфоломій, Милістю Божою Архієпископ Константинопольський – Нового Риму та Вселенський Патріарх

Високопреосвященнійший владика Амвросій, митрополит Корейський, почесний екзарх Японії, возлюблений наш брат і співслужитель, благодать Божа і мир з Вами!

Ми духовно беремо участь у сорокаденній панахиді, що здійснюється сьогодні у Свято-Миколаївському соборі Сеула за покійним митрополитом Сотирієм, який повністю присвятив себе служінню Церкви, свято почив у глибокій старості в єпархіальному центрі Вашої Священної Митрополії, і упокоївся в очікуванні воскресіння з мертвих в Спасо-Преображенському монастирі міста Капйонг, який є символом його присутності та проповіді на цій землі.

Наш покійний брат Сотирій ніс послух Церкві на всіх відповідальних посадах, котрі обіймав і був зразковим священнослужителем, який віддавав душу і тіло заради виконання свого обов’язку – духовного, громадського та пастирського служіння.
Сорок сім років свого земного життя митрополит Сотирій присвятив служінню у Кореї. Він був тісно пов’язаний з цією землею та її жителями, яких любив і яким пропонував – з проникливістю та повагою до їхніх традицій – добре свідчення про Христа, Спасителя людства та світу. Він був сповнений справжнього духу православної місії відповідно до того, як це описано Святим і Великим Собором Православної Церкви (Крит, 2016). Проповідь Євангелія – це серцевина ідентичності Церкви, згідно із заповіддю Христа: «Тож ідіть, навчіть усі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх дотримуватися всього, що Я наказав вам» (Мт. 28:19). ). Як розсудливо визначив Собор, це доручення «має здійснюватися не агресивно або за допомогою різних форм прозелітизму, але в любові, смиренномудрості та повазі до ідентичності кожної людини та культурної своєрідності кожного народу» (“Місія Церкви в сучасному світі”, преамбула). Саме ці принципи послідовно та чуйно застосовував митрополит Сотирій протягом усього свого довгого служіння.

Він був аскетом, молитвеником, людинолюбним і безкорисливим пастирем, виділявся справжнім церковним складом розуму. Митрополит Сотирій був активний у суспільній сфері, відданий своєму пастирському служінню з непохитною вірністю Святій Великій Церкві Христовій та її вселенській місії. Ці якості спочилого цінувалися і всіма християнами Кореї, і державними та місцевими органами влади країни – в 1999 він отримав звання почесного громадянина Сеула.

Таку ж ревну працю місіонера і дух служіння покійний владика Сотирій показав, будучи митрополитом Пісідійським у Малій Азії. Його внесок у розвиток історичної Митрополії та його піклування про паству неоціненними. Три святі церкви – св. Аліпія в Анталії, св.Апостола Павла в Сіде-Манавгаті та Панагія Писидіотиса в Аланії – разом із творами турецькою мовою та пастирською любов’ю – залишаться дорогоцінним свідченням про служіння владики Сотирія у Малій Азії.

Висловлюємо подяку всім офіційним представникам органів державної та місцевої влади, всіх християнських церков та конфесій за їхню присутність на богослужіннях на згадку про покійного митрополита Сотирія. Ми також маємо можливість висловити нашу глибоку та щиру подяку корейському уряду за підтримку, яку він надає Православній церкві в Кореї, а також за забезпечення та захист свободи віросповідання в країні.

Молимося, щоб Господь Слави упокоїв у Своїх обителях  душу Митрополита Сотирія.

Фото