No comments yet

Вселенський Патріарх Варфоломій: “Зупиніть війну зараз! Досить божевілля!”

У другу неділю Великого посту, 20 березня 2022 року, Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся з новим закликом припинити війну в Україні, яка вже призвела до загибелі кілька тисяч українців та сотень тисяч інших біженців.

«Дорогі християни, війна не може і ніколи не може бути варіантом вирішення будь-яких розбіжностей. Зброя поширює смерть і, звичайно, не вибирає. Вона вбиває усіх. Про це свідчать трагічні кадри, які облетіли весь світ за останні двадцять п’ять днів.

На жаль, православні загарбники України, суверенної та незалежної держави, прагнуть повного приниження гордого, вірного і братнього українського народу, який героїчно бореться і жертвує собою заради свободи.

Але водночас ті, хто обрав шлях війни, ведуть власну молодь до розорення. Кілька тисяч російських солдатів загинули. Ці наслідки вже відчувають на собі звичайні люди з обох сторін. Українські та російські матері розлучилися зі своїми дітьми, які пішли воювати, і деякі з них вже, на жаль, оплакують втрату.

З усіх сил підтверджуємо: припиніть цей жах! Зупиніть війну зараз! Досить божевілля! Скільки ще мертвих поміститься наша земля в своїх надрах? Скільки ще сліз поллється на її землю?».

Вселенський Патріарх зазначив, що перед обличчям цієї безпрецедентної гуманітарної кризи Мати-Церква не може залишатися бездіяльною та байдужою. Він нагадав, що із самого початку вторгнення в Україну він і Вселенський патріархат однозначно засудили війну і закликали до негайного припинення війни, закликаючи до безперервної молитви «за мир у всьому світі», до якого веде лише щирий діалог.

«Ми мобілізували всі наші громади тут, щоб зібрати продукти харчування та предмети першої необхідності для наших стражденних братів в Україні, а також щоб у міру своїх можливостей розмістити сім’ї, які знайшли притулок у нашому місті.

Відгук на це був дійсно зворушливим, і ми особливо пишаємося нашою діаспорою, яка ще раз довела, що православні греки Константинополя активно допомагають нужденному сусіду», – зазначив патріарх Варфоломій.