No comments yet

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2021 + ο Κορέας Αμβρόσιος

 

Εύρωμεν την Αλήθειαν!

Λίαν προσφιλείς αδελφές και αδελφοί μου εν Κυρίω,

Αναζητητές της Αλήθειας ήσαν οι άνθρωποι πριν την Γέννηση του Χριστού. Το ζητούμενο, ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, ήταν πάντα η Αλήθεια. Και έβρισκαν, βέβαια, σπέρματα αληθείας, όχι όμως την Αλήθεια. Αλλά όταν «επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών… εύρωμεν την Αλήθειαν». Η μεγάλη χαρά και ο ιερός ενθουσιασμός του ιερού υμνογράφου για την εύρεση της Αλήθειας είναι απόλυτα δικαιολογημένος, γιατί «της αληθείας ισχυρότερον ουδέν» κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Από την πρώτη συνάντηση των δύο αποστόλων Ανδρέα και Ιωάννη με την ενυπόστατη Αλήθεια που ενηνθρώπησε, όλοι οι πιστοί με τον ίδιο ενθουσιασμό του πρωτόκλητου Ανδρέα αναφωνούν στο διάβα των αιώνων το «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» (Ιω. 1:42), γιατί δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερo και μεγαλύτερο για την επίγεια και ουράνια ζωή από την εξ αποκαλύψεως Αλήθεια.

Μετά Χριστόν η Αλήθεια δεν είναι μια ιδεολογία ή μια φιλοσοφική θεωρία, αλλά έχει Όνομα, «το υπέρ παν όνομα» (Φιλ. 2:9), είναι θεανθρώπινο Πρόσωπο, ο Ιησούς Χριστός. Όσοι πίστεψαν στον «δι᾽ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα» βρήκαν όχι απλά μία αλήθεια, όχι ένα μέρος της αλήθειας, αλλά το πλήρωμα της Αλήθειας. Τώρα ο κάθε μαθητής του Χριστού δεν αναρωτιέται, όπως τότε ο Πιλάτος «τι εστιν αλήθεια;» (Ιω. 18: 38), γιατί την ανακάλυψε στην ζωή και στην διδασκαλία Εκείνου που διακήρυξε: «Εγώ ειμι η Αλήθεια» (Ιω. 14:6).

Υπάρχουν όμως, δυστυχώς, άνθρωποι που ακόμη μέχρι σήμερα δεν βρήκαν την αποκεκαλυμένη Αλήθεια. Είτε γιατί ποτέ κανένας δεν τους την κήρυξε, είτε από αδιαφορία, είτε  από κακή προαίρεση. Και για τις τρεις περιπτώσεις ως Χριστιανοί έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Ιδιαιτέρως στην ηλεκτρονική εποχή, κατά την οποία «πολλοί ξεστράτισαν και απομακρύνθηκαν από την Αλήθεια» (2 Τιμ. 2:18), γι᾽ αυτό σήμερα η αλήθεια είναι το μεγαλύτερο θύμα της εσκεμμένης παραπληροφόρησης, της παραπλάνησης και της πληρωμένης δημοσιογραφίας με την διάδοση των fake news, η ευθύνη μας γίνεται καθημερινά όλο και μεγαλύτερη. Όχι μόνον ως αντίδραση στην διάδοση ψεύτικων πληροφοριών, της προπαγάνδας και της στοχοποίησης φυσικών και νομικών προσώπων, ανθρώπων και θεσμών, με σκοπό την εξόντωσή τους, αλλά κυρίως με την διάδοση της Αλήθειας του Χριστού και της Εκκλησίας Του εις πάντα τα έθνη, «για να βαδίζουν σύμφωνα με την Αλήθεια του Ευαγγελίου». (Γαλ. 2: 14) Όσο γεννιέται ο Χριστός σε περισσότερες ψυχές, τόσο σε λιγώτερους ανθρώπους θα ασκούν επίδραση οι διακινητές του ψεύδους και των ποικίλων συνωμοσιολογιών.

Η Αυτοαλήθεια, δηλαδή ο Χριστός, προς τους κουρασμένους και εξαπατημένους από τις συνωμοσιολογίες, σκοπιμότητες και κάθε λογής πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ιδεοληψίες, διακηρύσσει: «γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8:32). Καλεί όλους να Τον γνωρίσουν και να συνάψουν προσωπική σχέση μαζί Του για να τους ελευθερώσει από κάθε είδους δουλεία.

Αγαπητοί μου, γιορτάζουμε και φέτος την χαρμόσυνη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού μέσα στην πανδημική καταιγίδα. Και μάλιστα, σε κατάσταση μεγάλης αγωνίας της παγκόσμιας κοινότητας, για την νέα μετάλλαξη του ιού «Όμικρον», που δοκιμάζει την υπομονή και τις αντοχές των ανθρώπων και φυγαδεύει την χαρά από τις καρδιές τους.

Ας ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας με πιστότητα και ακρίβεια την Αλήθεια του Χριστού και της άκτιστης επί γης Εκκλησίας Του και τότε «θα χαρεί η καρδιά μας, και την χαρά μας κανείς δεν θα μπορέσει να μας την αφαιρέσει» (πρβλ. Ιω. 16: 22).

Σας μεταφέρω τις ολόθερμες εόρτιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου, αλλά και όλων των κληρικών και συνεργών μας εν Κυρίω, ευχόμενος «η χάρη και η αλήθεια που ήρθε δια Ιησού Χριστού» (Ιω. 1:17) να φρουρεί πάντα τις καρδιές μας, «για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε το πνεύμα της αλήθειας από το πνεύμα της πλάνης». (1 Ιω. 4:6)

Ευλογημένα Χριστούγεννα με υγεία σε σας και στους οικείους σας.

Μετά πολλής αγάπης και τιμής εν Κυρίῳ Σαρκωθέντι,

+ ο Κορέας Αμβρόσιος