No comments yet

Προσευχή για την κατάπαυση του συνεχιζομένου πολέμου στην Ουκρανία και των θυμάτων του

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ ο μητροπολίτης Κορέας και έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος με τους ιερείς π. Ρωμανό Kavchak, π. Αντώνιο Lim και π. Αντώνιο Westernman (Πατριαρχείο Αντιοχείας), με αφορμή την μαύρη επέτειο συμπληρώσεως ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του επάρατου αυτού πολέμου. Επίσης προσευχήθηκαν για τους τραυματίες, τους αγνοημένους, τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, αλλά και για την κατάπαυση του συνεχιζομένου αδελφοκτόνου πολέμου.

Στην προσευχή συμμετείχαν ο Ουκρανός Πρέσβυς της Κορέας στην Σεούλ εξοχώτατος κ. Dmytro Ponomarenko και Ουκρανοί που ζουν στην Σεούλ, αλλά και Κορεάτες.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος στον χαιρετισμό του είπε τα εξής:

Η μαύρη επέτειος συμπληρώσεως ενός έτους από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας είναι ντροπή γι᾽ αυτούς που κήρυξαν τον πόλεμο και γι᾽ αυτούς που δεν το έχουν ακόμη καταδικάσει.

 

Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και όλοι όσοι ανήκουμε σ᾽ Αυτό καταδικάσαμε από την πρώτη μέρα τον πόλεμο αυτόν, όπως και κάθε πόλεμο, όχι με πολιτικά ή άλλα κριτήρια, αλλά γιατί ο πόλεμος είναι αντίθετος με το Ευαγγέλιο στο οποίο πιστεύουμε. Ο πόλεμος είναι αντίθετος με την εντολή του Θεού: «ου μη φονεύσεις». Και κάθε τι που είναι αντίθετο με την εντολή του Θεού είναι αμαρτία. Και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από τους πολέμους» όπως λέει ο μεγάλος Ρώσος θεολόγος και σύγχρονος άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, γιατί στο πόλεμο πυροβολούμε τον ίδιο τον Χριστό, στο πρόσωπο του κάθε θύματος, που είναι πλασμένο κατ᾽ εικόνα Θεού.

 

Είμαστε, λοιπόν, σφόδρα αντίθετοι με τον πόλεμο γιατί είμαστε με τον Χριστό. Δεν είμαστε με το ΝΑΤΟ ή με τον Πούτιν, αλλά μόνον με τον Χριστό και υπακούμε μόνον στον Χριστό. Και όποιος δεν καταδικάζει τον πόλεμο, υποστηρίζει με την σιωπή του ή με την ανοχή του τα εγκλήματα του πολέμου. Οι ψυχές των φονευθέντων στον πόλεμο, οι τραυματίες, τα ορφανά, οι χήρες, οι πρόσφυγες θα δικάσουν κάποια μέρα αυτούς που δεν λένε ούτε λέξη γι᾽ αυτή την μεγάλη τραγωδία, που γέννησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

Προσευχόμαστε ο Θεός της Ειρήνης να φωτίσει αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο να μετανοήσουν για να καταλάβουν την μεγάλη αμαρτία που διαπράττουν και να τον σταματήσουν άμεσα.

 

Προσευχόμαστε επίσης για να θύματα του πολέμου και για τους οικείους τους, και από τις δύο πλευρές, για να βρουν παρηγοριά στο μεγάλο πόνο τους.

 

Προσευχόμαστε, τέλος, για τους Ουκρανούς που ζουν μακριά από την πατρίδα τους σε ειρηνικό περιβάλλον να μη ξεχάσουν ποτέ να αγωνίζονται για την Αλήθεια και για την Δικαιοσύνη στην χώρα τους και σ᾽ όλο τον κόσμο.

 

Φωτογραφίες