No comments yet

Προσευχή για τα θύματα της τραγωδίας του Χολοντόμορ στην Ουκρανία




Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ, ο π. Ρωμανός Κavchak τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων κατά την διάρκεια του λιμού στην Ουκρανία, την γνωστή τραγωδία του Holodomor (1933-1933), με την παρουσία μελών της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Σεούλ και Ουκρανών πιστών που ζουν στην Κορέα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας, λόγω κωλύματος δεν παρέστη, αλλά απέστειλε μήνυμα με την ευκαιρία της 89ης επετείου, το οποίο ανέγνωσε ο π. Ρωμανός.

Ακολουθεί το μήνυμα του Μητροπολίτου Κορέας Αμβροσίου:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,

Η επέτειος της μεγάλης τραγωδίας του Holodomor, που συνέβη 89 χρόνια πριν στην Ουκρανία και οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια αθώους ανθρώπους, είναι επέτειος πρώτον μνήμης των αδικοχαμένων θυμάτων και ταυτόχρονα προσευχής υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Δεύτερον είναι σπουδαία ευκαιρία προβληματισμού για όλους μας. Να σκεφτούμε, δηλαδή, το πόσο κακό μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπό του, όταν οι πράξεις του δεν υπαγορεύονται από την αγάπη του Θεού και το Ευαγγέλιό Του, αλλά από άλλα ανάδελφα και εγωιστικά συμφέροντα και κίνητρα. Και 

Τρίτον να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν, ώστε ποτέ να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία πουθενά στην γη.

Επιπλέον, σας παρακαλώ αδελφοί μου, να μη λησμονούμε ότι στην βαρβαρότητα και στην απανθρωπιά πρέπει ως Ορθόδοξοι χριστιανοί να απαντάμε πάντοτε με την ευαγγελική συγχωρητικότητα, που προωθεί την αγάπη και την ειρήνη, γιατί το μίσος γεννάει μόνο μίσος και καταστροφή.

Εάν έτσι αντιμετωπίζουμε κάθε κακό που μας προξένησαν, τότε θα έχουμε την ευλογία του Θεού και θα ζήσουμε καλύτερες μέρες στο μέλλον.

Εύχομαι σε όλους τους αγαπητούς αδελφούς μας Ουκρανούς να έχουν υγεία, μακροημέρευση και η όμορφη Ουκρανία να μη ξαναζήσει ποτέ παρόμοιο εφιάλτη στην ιστορία της.

Με πολλές ευχές σας ασπάζομαι εν Κυρίω,

+ ο Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος