No comments yet

Πασχαλινό Μήνυμα 2022

Λίαν προσφιλείς αδελφοί και αδελφές μου εν Κυρίω,

Στην Ορθόδοξη εικονογραφία η Ανάσταση του Χριστού παριστάνεται με την εικόνα που φέρει την επιγραφή: «Η εις Άδου κάθοδος». Η παράσταση αυτή είναι, ως γνωστόν, η εικόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που εκφράζει με τον πιο λιτό και ουσιαστικό τρόπο το μέγα μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού.

Ο αναστάς Κύριος, όπως διδάσκει η Εκκλησία μας, κατέβηκε στον Άδη για να ελευθερώσει τους Πρωτοπλάστους, αλλά και όλο το ανθρώπινο γένος από την τυραννία και την εξουσία του διαβόλου. Πριν από την Ανάσταση του Χριστού όλοι οι κεκοιμημένοι, λόγω της προπατορικής αμαρτίας, ήσαν αιχμάλωτοι υπό του διαβόλου στο εν Άδη βασίλειό Του.

Αλλά ο αναστάς Κύριος με τον σταυρικό θάνατό Του συνέτριψε «τον το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτέστιν τον διάβολον» (Εβρ. 2:14)· έσχισε το χειρόγραφο των αμαρτιών μας, «το έβγαλε από τη μέση καρφώνοντάς το στον σταυρό» (Κολ. 2:14)· μας ελευθέρωσε από τον Άδη και χάρισε την ανάσταση σε όλους όσοι πιστεύουν και ομολογούν ότι «ο άνθρωπος Ιησούς είναι ο Χριστός» (1 Ιω. 2:22), δηλαδή ο αληθινός Μεσσίας και Λυτρωτής του κόσμου. Μετά την Ανάσταση του Χριστού ο άνθρωπος, ως υιός κατά χάριν του Θεού Πατρός, μπορεί, εάν το θέλει, δια της μετανοίας και του ελέους του Θεού, να κληρονομήσει την αιώνια και άφθαρτη βασιλεία Του.

Αυτό το τρισμέγιστο θαύμα ζούμε κατά την πανευφρόσυνη εορτή του Πάσχα, που είναι «εορτών εορτή και πανήγυρις πανηγύρεων». Ένα θαύμα που ξεπερνά και την πλέον ευφάνταστη προσδοκία μας. Ο ελευθερωτής των ψυχών και των σωμάτων ημών, για χάρη μας υπέμεινε τον σταυρό και καταδέχτηκε τον θάνατο, προκειμένου να μας ελευθερώσει από την αιχμαλωσία της πεπτωκυίας φύσης μας και να μας χαρίσει «την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος».

Και ως αντίδωρο της άφατης αυτής δωρεάς και φιλανθρωπίας Του μας καλεί να ελευθερωθούμε από τα ψυχοφθόρα αμαρτωλά πάθη, που μας υποδουλώνουν στον πιο φοβερό τύραννο, δηλαδή τον διάβολο και καταστρέφουν την πεπληρωμένη χαρά της Αναστάσεως.

Μας καλεί να ελευθερωθούμε από «διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων» (Ησ. 29:13, Μτ. 15:9), που αλλοτριώνουν την εικόνα του αληθινού Θεού.

Μας καλεί να αποκηρύξουμε αντιευαγγελικές ιδέες, νοοτροπίες, φανατισμούς και ποικίλες αγκυλώσεις, που καταστρέφουν την ελευθερία των τέκνων του Θεού.

Μας καλεί να καταδικάσουμε την βία, που γεννά κάθε πόλεμος σε διαπροσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Μας καλεί να αγωνιστούμε για την επικράτηση της ελευθερίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με όποια μορφή κι εάν καταπατούνται στην εποχή μας, εξευτελίζοντας την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου.

«Αφού, λοιπόν, αναστηθήκαμε μαζί με τον Χριστό» (Πρβλ. Κολ. 3: 1), ο δρόμος προς την πνευματική και κοινωνική ελευθερία μας είναι πλέον ανοικτός. Αρκεί «να πετάξουμε από πάνω μας τον παλιό εαυτό μας με τις συνήθειές του και να ντυθούμε τον καινούργιο άνθρωπο». (Πρβλ. Κολ. 3: 9-10)

Ας αγωνιστούμε να ζούμε καθημερινά αναστάσιμα γιατί ο Χριστός λέει στον καθένα μας: «… σήκω από τον αιώνιο ύπνο σου. Δεν σε έπλασα, για να μένεις φυλακισμένος στον Άδη. Ανάστα εκ των νεκρών. Γιατί εγώ είναι η ζωή των θνητών. Σήκω επάνω, πλάσμα δικό μου, σήκω επάνω συ που είσαι η μορφή μου, που σε δημιούργησα κατ᾽ εικόνα μου»! (Άγιος Επιφάνιος Κύπρου)

Αγαπητοί μου,

Δεχθείτε, σας παρακαλώ, τις εγκάρδιες αναστάσιμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου, των Κληρικών και Συνεργών μας εν Κυρίω, μαζί με τις δικές μου για υγεία ψυχής και σώματος, και κάθε παρά του αναστάντος Κυρίου ευλογία και χάρη σε σας και στους οικείους σας.

Χριστός Ανέστη!

Μετά πολλής αγάπης και ιδιαζούσης τιμής εν Χριστώ Αναστάντι,

+ ο Κορέας Αμβρόσιος