No comments yet

Ο εορτασμός της μνήμης του αγίου Μαξίμου του Γραικού (Βατοπαιδινού) στην Κορέα

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2022 τελέστηκε η μνήμη του αγίου Μαξίμου του Γραικού (Βατοπαιδινού) στον ομώνυνο ιερό ναό του στην Σεούλ.

Ο ναός αυτός είναι ο πρώτος ναός που ανηγέρθη μετά την αγιοκατάταξη του Αγίου Μαξίμου υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου το έτος 1988. Τον θεμέλιο λίθο του ναού έθεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στις 9 Απριλίου του έτους 1995, κατά την πρώτη Επίσημη Επίσκεψή Του στην Κορέα. Εν συνεχεία ανήγειρε τον ιερό ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος και τον εγκαινίασε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ν. Ζηλανδίας κυρός Διονύσιος στις 21 Σεπτεμβρίου του έτους 1996, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των πρώτων, μετά την πτώση του κομμουνισμού, μεταναστών στην Κορέα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος Σωτήριος μερίμνησε και για την μεταφορά στην Κορέα τεμαχίου ιερού Λειψάνου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού το 1997, το οποίο παρέλαβε εκπρόσωπός του κληρικός από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, κατά την τελετή μεταφοράς λειψάνων του Αγίου στην γενέτειρά του Άρτα στις 12 Οκτωβρίου 1997.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος περιέγραψε τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες, τις οποίες υπέστη ο Άγιος Μάξιμος από ανθρώπους που τον μίσησαν γιατί δεν άντεξαν τον έλεγχο των παράνομων πράξεών τους. Τον καταδίκασαν σε 23 χρόνια απάνθρωπης φυλάκισης, αρνούμενοι να του επιτρέψουν την επιστροφή του στην Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που τόσο πολύ επιθυμούσε. Η υπομονή του Αγίου Μαξίμου στις πολλές και φρικτές δοκιμασίες του, τόνισε ο Μητροπολίτης, μας διδάσκει την ανάγκη να αγωνιστούμε για την απόκτηση ταπεινού φρονήματος, ώστε να αναγνωρίζουμε εν μετανοία τα λάθη μας και να μη βλέπουμε ως εχθρούς μας αυτούς που μας αγαπούν και μεριμνούν για την πνευματική μας πρόοδο.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην αίθουσα του Book Café Φιλοκαλία, έγινε εκτενέστερη ανάλυση και συζήτηση για το σοβαρό αυτό πνευματικό θέμα.