No comments yet

Η κατάθεση του Θεμελίου Λίθου ανεγέρσεως του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Jeonju

Την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η κατάθεση του Θεμελίου Λίθου ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Jeonju από τον Μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο, τους ιερείς π. Ιλαρίωνα Jeong και π. Αντώνιο Lim και τον διάκονο Γιοχάν Park. Λόγω του κορωνοϊού, στην τελετή συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά λίγοι πιστοί εκ της Ενορίας μας στο Jeonju και εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας E ECO CO. Στην συνέχεια παραθέτουμε την προσφώνηση του Μητροπολίτη Κορέας κατά την τελετή.

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές εν Κυρίω,

Με μεγάλη συγκίνηση συναχθήκαμε όλοι σήμερα εδώ κατά την τελετή κατάθεσης του Θεμελίου Λίθου για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του παρακείμενου Πνευματικού Κέντρου.

 Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερη περίοδο για την σημερινή τελετή από τις παραμονές του εορτασμού των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

 Ως γνωστόν το Πάθος του Κυρίου κορυφώνεται στην Σταύρωσή Του. Πάνω στον Σταυρό ο Θεάνθρωπος έδωσε την σκληρότερη και φοβερότερη μάχη της Ιστορίας νικώντας τον διάβολο και την αμαρτία ως «ο Βασιλεύς της Δόξης».

 Με το Πανάγιο Αίμα Του που έχυσε πάνω στον Σταυρό στερέωσε την Εκκλησία Του. Γι αυτό τον λόγο τοποθετήσαμε την πλάκα με τον εγχάρακτο Τίμιο Σταυρό στα θεμέλια του ναού. Γιατί ο Σταυρός είναι, πρώτον, το θεμέλιο της πίστης μας. Και ο κάθε ορθόδοξος ναός έχει όχι μόνον στα θεμέλιά του, αλλά εσωτερικά, εξωτερικά και πάνω στην σκεπή (στον τρούλο) του το σημείο του Σταυρού για να δίνει την μαρτυρία της νίκης του Χριστού σε όσους βρίσκονται μέσα και έξω από τον Ναό.

 Ο Σταυρός, δεύτερον, είναι το σύμβολο της Θυσίας. Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό Του έδωσε το μοναδικό και ανεπανάληπτο παράδειγμα της υπέρτατης θυσίας για το ανθρώπινο γένος. Για να μας διδάξει ότι η επί γης Εκκλησία Του και τα μέλη Της πρέπει πάντοτε να θυσιάζονται για την σωτηρία του κόσμου. Αυτός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας και των παιδιών Της.

 Ο Σταυρός, τρίτον, σημαίνει χαρά. «Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω», λέμε κάθε Κυριακή, αλλά και καθημερινά για σαράντα μέρες μετά το Πάσχα. Εάν, όπως ο απόστολος Παύλος γράφει, «πεθάνουμε στον Σταυρό μαζί με τον Χριστό» (Γαλ. 2:20)· εάν ζούμε την προσωπική μας σταύρωση, σταυρώνοντας καθημερινά «τον αμαρτωλό εαυτό μας μαζί με τα πάθη και τις αδυναμίες μας» (Γαλ. 5:24), τότε σίγουρα θα έρθει και σε μας η αληθινή χαρά, την οποία, σύμφωνα με την υπόσχεση του Χριστού, «κανείς δεν θα μπορέσει να μας αφαιρέσει». (Ιω. 16:22)

 Ο Σταυρός, τέταρτον, είναι ελπίδα. Δια του Σταυρού γεννιέται η βέβαιη και αμετακίνητη ελπίδα. Εάν στηριζόμαστε στο Σταυρό του Χριστού ποτέ δεν θα λυγίζουμε από το βάρος των δοκιμασιών και των θλίψεων στην ζωή μας. Τώρα που ζούμε, για παράδειγμα, με τον εφιάλτη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα κυριευθούμε από τον φόβο και την απελπισία, αλλά θα ζούμε με την ακλόνητη ελπίδα ότι μετά την σταύρωση θα έλθει η Ανάσταση.

 Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα Του που μας αξίωσαν σήμερα να ζούμε αυτό το χαρμόσυνο και ιστορικό για την Μητρόπολή μας γεγονός.

 Στην συνέχεια, επιτρέψτε μου, να σας μεταφέρω τις θερμές πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αλλά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου, για την αίσια ολοκλήρωση του ιερού αυτού έργου.

 Τέλος πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στον π. Ιλαρίωνα Jeongγια τους κόπους που κατέβαλε πολλά χρόνια για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, αλλά και στα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καθώς και σε όλους τους πιστούς της Ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Jeonju. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε την βοήθειά σας ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του για να φθάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.

 Στον εργολάβο και τους συνεργάτες ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να φέρουν σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιερό αυτό έργο.

 Είθε να μας αξιώσει ο Κύριος σύντομα να τελέσουμε και τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού μας, για να δοξάζεται μέσα σ᾽ αυτόν πάντοτε νυν και αεί το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα του Θεού και να υμνείται, ως «ἄξιόν ἐστιν ἀληθῶς» η Υπεραγία Θεοτόκος. Καλή Ανάσταση!

 

Photos