No comments yet

Η επέτειος των 30 χρόνων λειτουργίας της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καπιόνγκ

Στις 3 Οκτωβρίου 1988 τελέστηκαν τα Εγκαίνια της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορέας από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας και Έξαρχο Κορέας κυρό Διονύσιο.

Στις 3 Οκτωβρίου 2018 με την 30η Επέτειο των Εγκαινίων της Ι. Μονής συνεορτάστηκε και η Σύναξη των 24 Προστατών Αγίων της Εκκλησίας Κορέας, με την συμμετοχή πολλών πιστών από τις διάφορες Ενορίες της Ι. Μητροπόλεως μας. (Η 3η Οκτωβρίου, που είναι εθνική εορτή στην Κορέα, έχει καθιερωθεί με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως ημέρα της Συνάξεως των 24 Προστατών Αγίων της εν Κορέᾳ Ἐκκλησίας, τα τίμια λείψανα των οποίων είναι αποθησαυρισμένα στην Ι. Μονή).

Το πρωί της 3ης Οκτωβρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πισιδίας π. Σωτήριος και Κορέας π. Αμβρόσιος, και οι ιερείς π. Αντώνιος Woo, π. Αλέξανδρος Han, π. Ιερεμίας Cho, π. Ιλαρίων Chong, π. Ρωμανός Kavckak, π. Αντώνιος Lim, π. Χριστοφόρος Moore, και ο διάκονος π. Γιοχάν Park.

Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας παρετέθη μοναστηριακή τράπεζα προς όλους στον προαύλιο χώρο της Ι. Μονής. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στο ιστορικό ιδρύσεως της Ι. Μονής και πώς έγινε πραγματικότητα ένα έργο, που την εποχή εκείνη φαινόταν ανθρωπίνως αδύνατο.

Ευχαρίστησε, στη συνέχεια του λόγου του, εκ μέρους όλων τον ιδρυτή της Ι. Μονής Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίςα π. Σωτήριο, ο οποίος, όπως είπε, «στην ζωή του έχει μάθει να επιμένει μέχρις υπερβολής, όταν πρόκειται για ένα θεάρεστο έργο» και πρόσθεσε ότι «η αγορά του οικοπέδου, η έκδοση των σχετικών αδειών ανεγέρσεως σε δασική περιοχή, η εξεύρεση χρημάτων και η ανοικοδόμηση του κτιριακού συγκροτήματος, όλα έγιναν με πολύ κόπο και προσωπικές θυσίες πολλών».

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Κορέας έκανε ευγνώμονα αναφορά στους εκ Κορέας και εξ Ελλάδος ζώντες και κεκοιμημένους, οι οποίοι με τον οβολό τους ή με ενέργειές τους, όπως οι αείμνηστοι Σάββας Lee, Πάβελ Kim, Μιχαήλ Park, Εμμανουήλ Han (Μέλη τότε του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου Σεούλ) συνέβαλαν αποτελεσματικά στην ανέγερση της Ι. Μονής. Συγκεκριμένα ανέφερε επίσης τον πατέρα του Σεβ. π. Σωτηρίου αείμνηστο Ευάγγελο Τράμπα, ο οποίος πώλησε το περιβόλι του με τις πορτοκαλιές και τα χρήματα όλα τα διέθεσε υπέρ της Ιεράς Μονής, καθώς και την οδοντίατρο αδελφή του Σεβασμιωτάτου αείμνηστη επίσης Θεοδώρα Τράμπα­-Σκούρα, η οποία διέθεσε για το Μοναστήρι ποσότητα χρυσού, που είχε εξοικονομήσει από την κατασκευή δοντιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο Μητροπολίτης Κορέας και στην πρώτη κορεάτισσα μοναχή, αδελφή Αγάθη Eun Young Paik, η οποία, όπως είπε, «σαν άλλος Άτλας βαστάει στους ώμους της την λειτουργία της Ι. Μονής».

Στο ξεκίνημα της Ι. Μονής μεγάλη βοήθεια προσέφεραν οι τρεις Ελληνίδες Μοναχές της Ιεράς Μονής Καρέα, αδελφές Ιωάννα, Θεολήπτη και Δομνίκη, οι οποίες οργάνωσαν το Μοναστήρι και παρέμειναν επί τριετία στην Κορέα, προς τις οποίες πάντοτε είμεθα ευγνώμονες. Επίσης ευχαριστίες οφείλουμε και στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων Κρήτης για την βοήθεια που προσέφεραν στην Ι. Μονή είτε με προσωπικές επισκέψεις της Καθηγουμένης και Αδελφών στην Κορέα, είτε φιλοξενώντας κορεάτισσες αδελφές στο Μοναστήρι τους.

Τέλος όλοι ευχήθηκαν με τις πρεσβείες των 24 Αγίων Προστατών της Κορέας και των Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου να πραγματοποιηθεί η ανέγερση της νέας πτέρυγας, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ι. Μονής και των προσκυνητών Ορθοδόξων και μη προς δόξαν Θεού.

 

Photos