No comments yet

Η εορτή της Συνάξεως των 24 Προστατών Αγίων της εν Κορέα Εκκλησίας

Η εορτή της Συνάξεως των 24 προστατών Αγίων της εν Κορέα Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καπιόνγκ, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ἦταν φέτος διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο γιατί φέτος απουσίαζε σωματικά ο κτήτωρ της Μονής και εμπνευστής της εορτής, αείμνηστος Μητροπολίτης Πισιδίας, ο από Κορέας, κυρός Σωτήριος.

Στην ομιλία του κατά το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Σεβασμιωτάτου Σωτηρίου, μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν οι Κορεάτες κληρικοί με πιστούς από τις ενορίες τους, ο ΜητροπολίτηςΑμβρόσιος τόνισε με συγκίνηση ότι «δεν μπορούμε να μη θυμόμαστε με απέραντη ευγνωμοσύνη, νύχτα και ημέρα, τον μακαριστό πνευματικό μας πατέρα, τον Σεβ. Σωτήριο, γιατί ό,τι έχουμε στην Μητρόπολη Κορέας το οφείλουμε σ᾽ Εκείνον. Εάν δεν είχε εργαστεί ο Σεβασμιώτατος υπεράνθρωπα δεν θα είχαμε ούτε το Μοναστήρι, ούτε τα άγια Λείψανα των 24 προστατών Αγίων μας. Κατ᾽ αρχάς ο φιλάγιος Σεβασμιώτατος φρόντισε με κόπο πολύ να συλλέξει στην Κορέα τα χαριτόβρυτα άγια Λείψανα. Κατόπιν πρότεινε προς έγκριση στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο την 3η Οκτωβρίου, που για την Κορέα είναι ημέρα αργίας λόγω εθνικής εορτής, ως ημέρα εορτασμού της Συνάξεως των 24 Αγίων. Μετά την Πατριαρχική έγκριση, στην συνέχεια ζήτησε από τον υμνογράφο Αρχιμ. π. Νικόδημο Αεράκη την σύνταξη της Ιεράς Ακολουθίας των Αγίων και παρήγγειλε στον αγιογράφο Σώζω Γιαννούδη την εικονογράφηση της πρώτης εικόνας της Συνάξεως των Αγίων. Και τέλος οργάνωσε την πρώτη πανήγυρι στο Μοναστήρι καθιερώνοντάς της σε ετήσια βάση, για τον αγιασμό όλων μας».

Μετά το πέρας της θείας Λατρείας οι Αδελφές της Μονής προσέφεραν σε όλους τους συμμετέχοντες κοινό γεύμα αγάπης. Έτσι μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς ολοκληρώθηκε, δια πρεσβειών των 24 προστατών Αγίων της εν Κορέα Εκκλησίας, το ετήσιο πανηγύρι τους.

Φωτογραφίες