No comments yet

Βιβλιοπαρουσίαση στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας

 

Την Τρίτη 4 Ιουλίου στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας στην Σεούλ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο τόμων (Νο. 3 και 4) της σειράς με τίτλο: «Η Ιστορία της Τέχνης, που για πρώτη φορά μελέτησα» του καθηγητή στο Korea National University of Arts κ.  Yang Jung-moo

Στην παρουσίαση του έργου είχαν προσκληθεί 11 δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, προς τους οποίους ο καθηγητής Yang Jung-moo,  στην αίθουσα του Ιεραποστολικού Κέντρου, παρουσίασε το έργο του και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Κατόπιν οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ο Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος τους μίλησε για τις απαρχές της βυζαντινής αγιογραφίας παρουσιάζοντάς τους ένα πορτραίτο των Φαγιούμ (Ιερέας του Σεράπιδος, Βρετανικό Μουσείο, 138 -161 μ.Χ.) και την αρχαιότερη σωζόμενη εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος της Ιεράς Μονής Σινά (α´ ήμισυ 6ος αι.). Μετά το τέλος της σύντομης διάλεξης ακολούθησε γόνιμος διάλογος.

Το πολύ σημαντικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κορέα είναι ότι ο καθηγητής Yang Jung-moo, στην παρουσίαση του έργου του, χρησιμοποίησε ως βασικό υλικό τους ναούς της Μητροπόλεως Κορέας του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ και του Αγίου Διονυσίου στο Ουλσάν, συγκρίνοντας τις τοιχογραφίες τους με έργα σπουδαίων ιστορικών ναών όπως της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και του Αγίου Μάρκου στην Βενετία. Ανέφερε μάλιστα ότι προτίμησε να γίνει η παρουσίαση του έργου του στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας για να είναι σε χώρο που διασώζεται ζωντανή η βυζαντινή παράδοση μέσω της αρχιτεκτονικής και της αγιογραφίας.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος άρθρου «Ξέρεις γιατί οι αγιογραφίες στην Κορέα και στην Ιταλία είναι ίδιες;» , που δημοσιεύθηκε την επομένη της βιβλιοπαρουσίασης στην DONG-A ILBO, μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στην Κορέα. Παρόμοιες δημοσιεύσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες στα κορεατικά και αγγλικά.

Photos

Article in Dong-A Ilbo